Koolhydraten/ Suikers

Koolhydraten;

 Wat zijn dat nou eigenlijk?

Koolhydraten zijn suikers en zetmeel uit plantaardige producten. Ze worden gemaakt door middel van fotosynthese.

In de plant wordt glucose gevormd en aan elkaar gekoppeld als ketens in de vorm van zetmeel.

Koolhydraten;

  • Leveren energie
    • Het is de belangrijkste energiebron voor onze hersenen, zenuwen en spieren.
  • Zorgen voor de handhaving van het glucose gehalte in het bloed.
  • Leveren voedingsvezels
    • Voedingsvezels zijn niet verteerbare koolhydraten, deze zijn weer onder te verdelen in fermenteerbare en niet fermenteerbare. Belangrijk om te weten is dat je ze beiden nodig hebt. Ze zorgen voor een goede werking van darmen en spijsvertering en verbeteren de stoelgang.

Tijdens de vertering worden koolhydraten omgezet tot glucose = Energie, of het wordt opgeslagen als glycogeen om op een later moment weer terug omgezet te worden in glucose voor energie, of het wordt opgeslagen als vet.

DUS….. wanneer je meer koolhydraten eet dan je energie verbruikt leidt dit tot vetopslag!!

Daarbij is het wel belangrijk onderscheid te maken tussen het soort koolhydraten.

Ongeraffineerde koolhydraten;

Dit zijn koolhydraten uit groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten een combinatie van koolhydraten, vitamines en mineralen. Deze combinatie is erg goed voor ons lichaam.

Geraffineerde koolhydraten;

Deze zitten in voedingsmiddelen die nauwelijks tot geen vitamines en mineralen bevatten. Deze koolhydraten bevatten alleen maar energie en worden ook wel lege koolhydraten genoemd. Voorbeelden zijn: alle witmeelproducten zoals bloem, witte rijst, witte pasta’s en alle geraffineerde suikers.

Met OERLEKKER ETEN vermijd ik de geraffineerde/ lege koolhydraten.Je zult ook merken dat brood, pasta, aardappelen, granen en peulvruchten slechts een klein aandeel hebben in mijn recepten.

Ik haal mijn koolhydraten voornamelijk uit groenten en fruit. Dit in combinatie met gezonde vetten levert meer dan voldoende energie!

Suikers;

Suikers leveren net als Koolhydraten energie!

Van oudsher hebben we als mens een voorkeur/ behoefte aan ZOET. Borstvoeding smaakt namelijk zoet.

‘Suiker zorgt (o.i.v. insuline) voor extra aanmaak van serotonine in de hersenen’

‘Serotonine zorgt ervoor dat we ons goed voelen’ Het werkt positief op onze stemming, we slapen er beter door en we voelen minder pijn.

‘Het gebruik van suiker roept de behoefte op meer suiker te eten’ In die zin werkt het verslavend.

‘Licht heeft ook invloed op de serotonine spiegel en dus onze stemming’

‘Het ochtendlicht zorgt voor de benodigde aanmaak van serotonine’

ZIN IN ZOET

=

JE STEMMING WILLEN VERBETEREN

=

SEROTONINE SPIEGEL VERHOGEN

=

SUIKER ETEN

OF

ZONLICHT TANKEN

 (Bron; Sonnevelt, opleiding natuurvoedingsadviseur lesmap)

Er kan wederom onderscheid gemaakt worden tussen geraffineerd en ongeraffineerd.

Ongeraffineerde suikers oftewel natuurlijke suikers bevatten nog alle voedingsstoffen (vitamines, mineralen en vezels) dit zijn bijvoorbeeld honing, oerzoet, ahornsiroop enz.

Geraffineerd wil altijd zeggen dat het om een sterk bewerkt product gaat.

De voedingsstoffen worden eruit gehaald. Daardoor heeft het een demineraliserende werking in het lichaam.

Mineralen zoals zink, mangaan, chroom, calcium, magnesium, koper enz. zijn nodig voor de vertering van geraffineerde suikers en koolhydraten. Deze zijn echter door raffinage verwijderd uit het product. Deze mineralen moeten nu elders gehaald worden.

 Dit maakt geraffineerde suikers een belasting voor het lichaam.

Geraffineerde suikers hebben een hoge Glycemische Index (GI) dit is de snelheid waarmee het wordt verteerd en de glucose in het bloed wordt opgenomen.

Daarnaast hebben ze ook een hoge Glycemische Last (GL) het bloedsuiker verhogende effect per portie.

Evenals bij koolhydraten geldt: wanneer er meer suiker wordt eet dan je verbruikt wordt het opgeslagen als VET!!

Dan zijn er ook nog kunstmatige zoetstoffen (semi synthetisch)

  • Worden gemaakt uit natuurlijke suikers door een chemische bewerking.
  • Worden vooral gebruikt in de industriële voedingsindustrie.
  • Voorbeelden zijn: Lactitol, maltitol, sorbitol, mannitol, xylitol.
  • Ze belasten de alvleesklier niet.
  • Bevatten geen calorieen.
  • Hebben als bijwerking winderigheid.

En Synthetische zoetstoffen

  • Helemaal chemisch gemaakt.
  • Grote zoetkracht
  • Voorbeelden zijn: aspartaam, ace sulfaan K, cyclamaat, sacharine, sucralose, agatose.

Met OERLEKKER ETEN maak ik geen gebruik van geraffineerde, kunstmatige of synthesche suikers en zoetstoffen. In mijn recepten kies ik slechts in beperkte mate voor ongeraffineerde suikers.