Sapjes

Oranje Ontbijt Juice

ook wel Juices genoemd.

Je maakt ze met een sapcentrifuge of een slowjuicer, maar wat is nou het verschil?

Sapcentrifuge;

Een sapcentrifuge heeft een snel ronddraaiend snijblad. Dit blad hakt de groente en het fruit in stukken, waarna het deze tegen een filter slingert waarmee het sap van de vezels wordt gescheiden.  Doordat een sapcentrifuge met hoge snelheid draait komt er hitte vrij. Dit gaat ten koste van de voedingswaarde van het groente en fruit.

Slowjuicer;

Een slowjuicer levert een beter kwaliteit sap op door de manier waarop het sap geperst wordt, maar hier zit dan ook een hoger prijskaartje aan. Een slowjuicer heeft (zoals de naam al doet vermoeden) een langzame motor. De stukken groenten en fruit worden eerst vermalen en daarna geperst. Het apparaat heeft een laag toerental (tussen 40-80 toeren per minuut) waar een sapcentrifuge wel 16.000 toeren per minuut kan maken. Het malen en persen van een slowjuicer is te vergelijken met kauwen. Resultaat is meer sap en minder pulp. Daarnaast komt er door het langzaam draaien van de pers minder lucht bij het sap. Dit voorkomt oxidatie.

Zelf gebruik ik een Slowjuicer omdat ik ook detox kuren maak. Maar een sapcentrifuge is natuurlijk ook prima!

Bewaren;

Drink je verse sap bij voorkeur binnen 24 uur op. Bewaar hem in een afgesloten glazen fles in de koelkast zo blijft hij langst lekker vers, je kan hem op deze manier maximaal 72 uur bewaren.