Vetten

Één van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb is;

‘Vet is niet onze vijand!’

We hoeven er echt niet bang voor te zijn. Tegenwoordig eet ik meer vetrijke producten dan ooit tevoren en desondanks ben ik 12 kg afgevallen…… Rara hoe kan dat?!?

Dit heeft alles te maken met het soort vetten wat je eet (de verteerbaarheid ervan) en de hoeveelheid Koolhydraten/ suikers dat je binnenkrijgt. Meer hierover vind je onder het stuk Koolhydraten/ Suikers.

Je hebt Verzadigde Vetten dit zijn alle dierlijke vetten m.u.v. visvet. Roomboter, Ghee, Reuzel, Ossenwit.   Verzadigd Vet wil zeggen dat alle bindingen Verzadigd zijn. Dit maakt het een stabiel vet, wat goed verhit kan worden en minder gevoelig is voor oxidatie.

Daarnaast heb je Onverzadigde Vetten dit zijn alle plantaardige vetten m.u.v. kokosvet, palmvet en cacaoboter. Olijfolie, Sesamolie, Kokosolie → deze kan je verhitten. Noten-, zaden- en pittenolie → niet verhitten.

Deze zijn weer onder te verdelen in:

Enkelvoudig Onverzadigd Vet (één onverzadigde binding, ook wel 1 dubbele binding genoemd) en

Meervoudig Onverzadigd Vet (meerdere onverzadigde bindingen, ook wel meerdere dubbele bindingen genoemd).

Hoe meer dubbele bindingen je hebt, hoe minder stabiel het vet is, hoe slechter je het kan verhitten en hoe gevoeliger het is voor oxidatie.

Vetten maken een gerecht smaakvol, ze leveren een verzadigd gevoel omdat ze de maagontlediging remmen, dragen bij aan een goede stoelgang, zorgen voor de opname van een aantal vitamines, zijn een bouwstof voor hormonen en onze hersenen en heel belangrijk……

VETTEN LEVEREN ENERGIE!

Het zijn de bewerkte vetten die je wil vermijden. Denk hierbij aan kunstmatige transvetten. Deze ontstaan bij het harden ‘hydrogeneren’ van plantaardige oliën. Dit is een chemisch proces wat nodig is om de plantaardige oliën smeerbaar te maken zoals bij Margarine en Halvarine. De vetten zijn dan dusdanig bewerkt dat ze voor het lichaam moeilijk te verteren worden. De structuur en daarmee de eigenschap is veranderd. Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten en zorgen voor verstarring van de bloedvaten en celwanden.

Laat je dus niet misleiden door de mooie reclames bij margarine en halvarine zoals; met extra omega 3 of cholesterol verlagend! Dit zijn zeer bewerkte producten die voor je lichaam vooral belastend werken. Kies liever voor roomboter om je boterham mee te besmeren, en dan natuurlijk niet die uit een kuipje hé!