Week 3: Happy Lunch week

Lunch,

Het voedingscentrum adviseert 140-280 gram bruin of volkoren brood per dag (dat is 4-8 sneden) plus 240-300 gram volkoren graanproducten (zoals rijst e.d.) of aardappelen (dat zijn 4-5 grote opscheplepels).

Met Oerlekker Eten wijken we af van de schijf van vijf en dus van dit advies. Ik ben geen voorstander van 2 broodmaaltijden per dag en adviseer dan ook liever een salade of een rijk gevulde soep als lunch. Hierdoor verhogen we de inname van groente. Deze groenten leveren ons net als graanproducten voldoende koolhydraten en vezels. De koolhydraten uit groenten worden daarentegen door ons lijf veel langzamer verteerd en dus omgezet in glucose = Energie. Dit maakt dat het minder schommelingen in onze bloedsuikerspiegel teweeg brengt, waardoor ons energieniveau stabieler blijft, we minder snackdrang hebben en waardoor we minder energie hoeven op te slaan als VET! (zie de uitleg in week 2; Healthy Snack Week).

Ook de 4-5 opscheplepels graanproducten en aardappelen, zijn wat mij betreft ruim teveel. Als je wil afvallen, of een gezond gewicht wil behouden bij een normaal bewegingspatroon (1 uur bewegen per dag) is dat nergens voor nodig. Meer hierover in week 5 de Pure Dining Week.

Ook bij de lunch, maken we alles natuurlijk helemaal zelf. Want daar gaat het om bij Oerlekker Eten, geen pakjes of zakjes, maar zo onbewerkt mogelijk eten. Zodat je zelf weet wat je binnenkrijgt. Jij bepaald wat je eet, jij bent in control! Verder gebruik ik zelf zoveel mogelijk biologische producten, maar het is aan jou of je dat ook doet.

Als je de volgende 6 stappen volgt kan je voor jezelf altijd een volwaardige maaltijd maken, of het nou ontbijt, lunch of diner is:

HET OERLEKKERE 6 STAPPEN MAALTIJDPLAN;

  1. Kies je GROENTEN
    • Combineer meerdere soorten per maaltijd
    • Houd rekening met kleur, seizoen en vorm
  2. Kies je EIWITPRODUCT
    • Vlees, vis, ei, gevogelte, zuivel, peulvruchten
    • Noten, zaden, pitten
    • Tofu, tempeh, seitan
  3. Kies je BEREIDINGSWIJZE
    • Temperatuur, consistentie, vochtigheid
  4. Kies je VET
    • Roomboter, Ghee, Olijfolie (extra vierge), Kokosvet, High Oleïc Zonnebloemolie zijn goed te verhitten
    • Sesamolie, matig verhitten
    • Noten-, zaden- en pitten olie koud gebruiken.
  5. Kies je KRUIDEN EN SPECERIJEN
    • Ze zorgen voor extra smaak
    • Ondersteunen de reinigingsorganen
    • Zijn rijk aan bio-actieve stoffen
    • Dragen bij aan de verteerbaarheid van je maaltijd
  6. AANDACHT
    • Met aandacht verzinnen, kopen en bereiden
    • Dat proef je
    • Het zal je verzadigen!

Daarnaast kan nog iets van graanproducten toevoegen, houdt er rekening mee dat dit dan slechts een klein portie is.

Met het bovenstaande stappenplan wil ik je helpen om zelf op elk moment van de dag een gezonde maaltijd te kunnen bereiden, dus ook je lunch. Om je wat inspiratie te geven heb ik hier ook nog wat recepten voor je.

Hollandse nieuwe haring salade 

Pompoensoep

Tomatensoep met (restjes)groenten

Oerlekkere Lunch salade

Tomaat, mozzarella, basilicum salade