Week 5: Pure Dining Week

Even Opfrissen de uitleg bij week 3;

Het voedingscentrum adviseert 140-280 gram bruin of volkoren brood per dag (dat is 4-8 sneden) plus 240-300 gram volkoren graanproducten (zoals rijst e.d.) of aardappelen (dat zijn 4-5 grote opscheplepels).

Met Oerlekker Eten wijken we af van de schijf van vijf en dus van dit advies. Ik ben van mening dat niet de graanproducten, maar groenten de hoofdrol moeten spel in je maaltijd. Hierdoor verhogen we de inname van groente. Deze groenten leveren ons net als graanproducten voldoende koolhydraten en vezels. De koolhydraten uit groenten worden daarentegen door ons lijf veel langzamer verteerd en dus omgezet in glucose = Energie. Dit maakt dat het minder schommelingen in onze bloedsuikerspiegel teweeg brengt, waardoor ons energieniveau stabieler blijft, we minder snackdrang hebben en waardoor we minder energie hoeven op te slaan als VET! (zie de uitleg in week 2; Healthy Snack Week).

4-5 opscheplepels graanproducten en aardappelen, zijn wat mij betreft ruim teveel! Als je wil afvallen, of een gezond gewicht wil behouden bij een normaal bewegingspatroon (1 uur bewegen per dag) is dat nergens voor nodig.

Natuurlijk kan je wel aardappels of volkoren graanproducten eten en toevoegen aan je maaltijd, maar houd je portie bescheiden als je probeert om gewicht te verliezen.

Ook bij het avondeten, maken we alles natuurlijk helemaal zelf. Want daar gaat het om bij Oerlekker Eten, geen pakjes of zakjes, maar zo onbewerkt mogelijk eten. Zodat je zelf weet wat je binnenkrijgt.

Jij bepaald wat je eet, jij bent in control!

Verder gebruik ik zelf zoveel mogelijk biologische producten, maar het is aan jou of je dat ook doet.

Als je de volgende 6 stappen volgt kan je voor jezelf altijd een volwaardige maaltijd maken, of het nou ontbijt, lunch of diner is:

HET OERLEKKERE 6 STAPPEN MAALTIJDPLAN;

  1. Kies je GROENTEN
    • Combineer meerdere soorten per maaltijd
    • Houd rekening met kleur, seizoen en vorm
  2. Kies je EIWITPRODUCT
    • Vlees, vis, ei, gevogelte, zuivel, peulvruchten
    • Noten, zaden, pitten
    • Tofu, tempeh, seitan
  3. Kies je BEREIDINGSWIJZE
    • Temperatuur, consistentie, vochtigheid
  4. Kies je VET
    • Roomboter, Ghee, Olijfolie (extra vierge), Kokosvet, High Oleïc Zonnebloemolie zijn goed te verhitten
    • Sesamolie, matig verhitten
    • Noten-, zaden- en pitten olie koud gebruiken.
  5. Kies je KRUIDEN EN SPECERIJEN
    • Ze zorgen voor extra smaak
    • Ondersteunen de reinigingsorganen
    • Zijn rijk aan bio-actieve stoffen
    • Dragen bij aan de verteerbaarheid van je maaltijd
  6. AANDACHT
    • Met aandacht verzinnen, kopen en bereiden
    • Dat proef je
    • Het zal je verzadigen!

Daarnaast kan nog iets van graanproducten toevoegen, houdt er rekening mee dat dit dan slechts een klein portie is.

Met het bovenstaande stappenplan wil ik je helpen om zelf op elk moment van de dag een gezonde maaltijd te kunnen bereiden, dus ook je diner. Om je wat inspiratie te geven heb ik hier ook nog wat recepten voor je.

Mosselen op zijn Italiaans (omdat ze nu in het seizoen zijn)

Ovenschotel van groenten met kip

Gevulde courgette met groenten en geitenkaas

Viscurry