OERLEKKERE CURRYPASTA

Zelf een currypasta maken is helemaal niet moeilijk. Als je een keukenmachine hebt of een kleine hakmolen is het slechts een kwestie van de juiste ingrediënten erin gooien en draaien maar!

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • verse gemberwortel ongeveer 4 cm
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 rode pepers (zaadjes verwijderen)
  • 25 gr verse koriander (dat is ongeveer 1 plantje)
  • sap van een halve limoen
  • een flinke scheut neutrale olie (zoals neutrale olijfolie)
  • 1 tl trassi (dat is garnalenpasta gewoon te koop in de supermarkt)
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • snufje zout

Pureer alles tot een pasta in de machine. Bewaar afgesloten in een glazen pot in de koelkast, dan is het tot 2 wkn houdbaar. Voeg 2 el toe aan je gerecht om een heerlijke curry te maken. Dit kan met vis, kip of groenten zijn.

OERLEKKER ETEN!!

OVENSCHOTEL VAN GROENTEN MET KIP

 

Ingrediënten voor 4 personen;

  • ½ bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr creme fraiche (1 bekertje)
  • 300 gr kipfilet in blokjes
  • 75 gr geraspte kaas
  • Kerrie poeder, peper en zout naar smaak.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Snijd de bloemkool, broccoli en courgette in stukjes en was goed af onder de kraan.
  3. Snipper ui en knoflook.
  4. Verwarm een wok of ruime hapjespan op het vuur.
  5. Als de pan warm is voeg wat olijfolie met de kipfilet blokjes toe.
  6. Bak de kipfilet samen met de ui en knoflook aan tot deze wat kleur heeft.
  7. Voeg de gesneden groenten toe en roerbak alles zo’n 4 minuten.
  8. Voeg de creme fraiche, kerrie poeder, peper en zout toe.
  9. Schep de inhoud van de wok over in een grote ingevette ovenschaal.
  10. Verdeel de gerapte kaas erover en zet nu voor 15 a 20 minuten in de oven.

Bewaar restanten in een lichtdichte bak of afgesloten schaal, voor de lunch van morgen!

OERLEKKER ETEN!!

Tomaat, mozzarella, basilicum salade

Tijdens een feestje eten we het op een stokje:

Tomaat, Mozzarella en Basilicum

en het is altijd lekker! Dus waarom zou je hier niet een lunchsalade van maken? Ik zie geen reden waarom dat niet zou kunnen.

Ingrediënten

  • Cherrytomaatjes
  • Mini mozzarella
  • Verse basilicum
  • Balsamicoazijn
  • Sesamzaadjes
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Halveer de cherrytomaatjes
  2. Halveer de Mozzarella balletjes
  3. Snij de basilicumblaadjes grof
  4. Rooster de sesamzaadjes even in de pan
  5. Voeg alles in een kom
  6. Schenk de balsamicoazijn naar smaak als dressing
  7. Breng verder op smaak met peper en zout

Tip: Het is ook lekker als je de gehalveerde tomaatjes even laat roosteren in de oven.

OERLEKKER ETEN!!

Oerlekkere lunch salade

Een Oerlekkere Lunch salade kan elke keer anders zijn.

In dit recept laat ik je zien hoe ik hem opbouw aan de hand van het

HET OERLEKKERE 6 STAPPEN MAALTIJDPLAN;

  1. Kies je GROENTEN
    • Rucola
    • Tomaat
    • Komkommer
  2. Kies je EIWITPRODUCT
    • Ei
    • Serannoham
    • Pijnboompitjes
    • Geitenkaas
  3. Kies je BEREIDINGSWIJZE
    • Ei gekookt
    • Pijnboompitjes geroosterd
  4. Kies je VET
    • Olijf olie extra vierge als dressing
  5. Kies je KRUIDEN EN SPECERIJEN
    • Bieslook
    • Peterselie
    • Peper
  6. AANDACHT
    • Met aandacht verzinnen, kopen en bereiden
    • Dat proef je
    • Het zal je verzadigen!

Simpel toch, je past het aan op de ingrediënten die je in huis hebt. Eet je vegetarisch kies dan voor een ander Eiwitproduct zoals Tofu of Seitan, of werk met peulvruchten.

Op mijn social media accounts zie je diverse foto’s van lunchsalades, allemaal via deze manier opgebouwd, maar geen enkele is hetzelfde.

OERLEKKER ETEN!!

Tomatensoep met (restjes)groenten

Ik denk dat iedereen eigenlijk wel een basisrecept heeft om tomatensoep te maken. Ik ga voor het gemak nu uit van een basisrecept zoals je ook de ingrediënten in de standaard verspakketten vind.

Ingrediënten

  • 750 g tomaten
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • verse tijm
  • 1 knoflookteen
  • 2 rundvleesbouillontabletten (kies voor gistvrije tabletten)
  • 1 potje/ blikje tomatenpuree
  • 1 ltr water
  • Biologische rundergehaktballetjes
  • 1 prei, 1 bosui of eventuele andere restjes groenten die je nog hebt
  • basilicum

“Tomatensoep met (restjes)groenten” verder lezen

Oerlekkere guacamole

Ook guacamole is heerlijk als dip, vaak neem ik het mee om mijn middag snack wat meestal wat rauwkost is in te dippen als ik op mijn werk ben. Maar ik hol ook wel eens een komkommer die ik dan vul met de guacamole en dat eet ik dan als lunch. Of op een Oerlekker Cracker. ..

De mogelijkheden zijn eindeloos:

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 limoen
  • 1 tomaat (of een paar cherrytomaatjes)
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • zout en Cayenne peper naar smaak

“Oerlekkere guacamole” verder lezen

Oerlekkere Hummus

Oké, als er iets veelzijdig is dan is het wel deze Hummus. Je kan er alle kanten mee op. Het is heerlijk op een cracker met bijvoorbeeld plakjes tomaat of komkommer. Maar hij is ook top om als dipper te gebruiken. Ik zet hem altijd op tafel als we een feestje hebben en dan wordt er lekker op los gedipt.

Ingrediënten

  • 1 pot kikkererwten van 350 gram (ik heb de voorkeur voor pot omdat de binnenkant van een blik bewerkt is met een soort plastic laagje zodat het niet gaat roesten)
  • 1 grote citroen
  • 2 knoflooktenen
  • 100 gram tahin (dat is sesampasta, gewoon te koop in de supermarkt)
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 5 el water
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl Cayenne peper (of meer als je van pittig houdt)
  • peper en zout

“Oerlekkere Hummus” verder lezen

FroYo fruit brokken

Haha, sommige dingen zijn zo makkelijk, dat je er haast niet op zou komen.

Als yoghurt met fruit lekker is, is bevroren yoghurt met fruit vast ook lekker.. Maar toch een hele andere beleving. Deze FroYo fruit brokken zijn ideaal als snelle snack, ook voor de kinderen.

Ingrediënten;

  • 2 cups Griekse yoghurt
  • 1 el vanille extract
  • 2 el ahornsiroop of honing
  • gesneden fruit naar keuze (ik gebruikte dit keer aardbeien en blauwe bessen)
  • een klein beetje pure chocolade (> 70% cacao) in stukken

“FroYo fruit brokken” verder lezen